Özel İnsanlar



Geri Dön

7 Haziran 2006

Herkese Merhaba,

Nicedir paylaşmak istediğim bir konuyu bugüne kadar yazma fırsatım olmadı hiçbir iletişim grubuna. Aktaracağım deneyimin üzerinden bir ay geçti. Aktarılmaya değer bulduğum için sizlerle paylaşmak istedim.

"Özürlü Kimlik Kartı" için Özürlüler Veritabanı Oluşturulması ve Özürlülük Bilgisinin nüfus Cüzdanında Yer Almasına Dair Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce başvurmuştum. Bu kartın hazırlanmasının ve ilgilinin eline ulaşmasının ne denli uzun bir zamana yayıldığını kart sahibi arkadaşlar da biliyordur. Bu başvuruyu yönetmelik yürürlüğe girmeden yapmama karşın, yeni yönetmelik dolayısıyla başvurumun sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusunda bazı kuşkularım vardı. Bununla birlikte, hukuksal metinlerin ancak yürürlük tarihinden başlayarak etkili olduklarını da bildiğim için başvurumun söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden etkilenmemesi gerektiğini biliyordum. Bununla birlikte, burası Türkiye, hazırlanacak zeminin sağlamlaşması adına hukukun bu ilkesinin kenara atılabileceğini de az çok öngörmüştüm.

Neyse, kartla ilgili sorgulamaları internet üzerinden yapıp da sonuç alamayınca, sonunda soluğu SHCEK'te aldım. Bu karta sıcak bakmamakla birlikte, rapor alma çilesinden kurtulacağım için başvuruda bulunmuştum. SHCEK'e gittiğimde, yabancısı olmadığımız bir yaklaşımla karsılaştım.

Bir memur, Özürlüler İdaresi’nin Ağustos ayından bu yana özürlü kimlik kartı göndermediğini, yeni aldıkları bir habere göre de, özürlülük bilgisini nüfus cüzdanına yazdırmak istemeyen ve ücretsiz seyahat kartı edinmek isteyen yurttaşların İstanbul il sınırları içinde geçerli olacak seyahat kartı alabileceklerini, bunun için başka bir yere başvurmaları gerektiğini, özürlü kimlik kartı başvurusuyla ilgili kendilerine verdiğim belgelerin de özürlülük bilgisinin MERNIS'e yansıması için nüfus idaresine gönderildiğini aktardı. Yönetmeliğin yürürlük tarihi neydi: 30 Ekim 2005. Hangi tarihten başlayarak kart verme uygulamasına son verilmiş? Ağustos. Pes artik!

Bununla bitiyor mu -deyim yerindeyse- bu kara mizah? Hayır! SHCEK'e özürlülük bilgilerini nüfus cüzdanlarına yazdırmış iki yurttaş nüfus cüzdanlarını kullanamadıkları yakınmalarıyla gelmişlerdi. Birisinin ne sakatlığı olduğunu anlayamadım, ama nüfus cüzdanını gösterdiği otobüste, sürücünün kendisine, "bu geçerli değil, ama ben sana bir insanlık yapayım gel, bin otobüse!" dediğini aktardı. Çocuğu hemofil hastası olan bir anne de, benzer bir yakınmayla gelmişti. Kadın otobüse binip de çocuğunun nüfus cüzdanını gösterdiğinde: "Bunun neresi özürlü? Bu nüfus cüzdanı sahte! Torpil mi yaptırdın da aldın bunu? İn aşağı!" diye terslendiğini, herkese çocuğun özrünün ne olduğunu anlatmak zorunda kaldığını anlatarak, bu nüfus cüzdanlarını nasıl kullanacaklarını soruyordu.

Camiamızdan bazı hukukçu arkadaşlarımız yönetmelikle gelen bu uygulamanın olumlu ayrımcılık olduğunu ileri sürmüşlerdi. Peki, bunun neresi olumlu? Düşünün, bir yönetmelikle bir uygulamayı başlatıyorsunuz, ancak bu konuda bilgilendirilmesi gereken yetkililer bile bilgisiz, insanlar mağdur oluyor. Çok yerinde bir uygulamaysa midelere giren krampları nasıl açıklarlar bu uygulamanın mimarları acaba? Umarım bu tatsız deneyimlere son verecek bir yargı kararı alınır!

Sevgiyle, Selen

Geri Dön


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön