Özel İnsanlar



Geri Dön

"Kör" Olarak Sadece Koklayarak Yaşamıyoruz!
Sacit Serim (23 Ocak 2010 Cumartesi)

Herkes gibi yürüyor, otobüse ve vapura biniyor, parklarda dolaşıyoruz, yorulduğumuzda dinlenmek ve sohbet etmek için parklarda oturacak banklar istiyoruz.

Yaşamak için sizlerden farklı bir gereksinimimiz yok yalnızca yürürken beyaz baston kullanıyoruz.

80 kişinin bahçıvanlık eğitimi alarak meslek sahibi olmasına hiç bir sözüm yok fakat topluma görme özürlüler için KOKLAMA BAHÇESİ yapıyoruz diye duyurulmasına itirazım var.

Körlerin RUHSAL rehabilitasyonundan önce istihdamlarına çözüm getirilse daha doğru olmaz mı?

Ülkemizde körlerin yaşamı hakkında birçok yanlış bilgilere sahip birçok vatandaşımız varken" görme özürlülerin ruhsal rehabilitasyonu" sözleriyle körlerin yaşamlarının, yaşamda ki gereksinimlerinin topluma yanlış aksettirilmesini kınıyorum çünkü bu yanlış bilgilendirme toplumun körlere bakış açısını yanlış yönlendirmektedir.

Üstelik görme özürlüler için "KOKLAMA BAHÇESİ" söylemiyle insanların duygularının da sömürüldüğünü düşünüyorum.

Hepimizin ( özürlü ve özürsüz ) birlikte yaşadığı bir yerel yönetim başkanının bakış açısı bu ise toplumun körlük ve körler hakkında ki yanlış bildiklerini düzeltmek için daha ne kadar çok konuşmak ve yazmak zorunda kalacağız bilemiyorum?

Özürlüler için önemli olan "KOKLAMA BAHÇESİ" adıyla parklar mı yapmak yoksa günlük yaşamlarını devam ettirdikleri alanları engelsiz yapmak mı gerekir?

Herkesin bir GÜLÜN veya çiçeklerin KOKUSUNA ne kadar gereksinimi varsa bizlerinde o kadar gereksinimi var

Bu yanlış düşünce ve uygulamalara gelin hep birlikte çözüm bulalım ne dersiniz?

Yağmurlu havalarda "ÇİÇEKLER KOKMAZ" ki…

Sevgi ve saygılarımla.

Sacit Serim

Altı Nokta Körler Vakfı Mütevellisi

Hürriyet gazetesinden…

Görme engellilere "koklama bahçesi"

Konya'nın merkez Meram İlçe Belediyesi, görme engelliler için 300 bin EURO harcayarak yüzlerce çeşit çiçeğin güzel kokular saçacağı "Koklama Bahçesi" oluşturmayı hedefliyor.

Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) aracılığıyla, işsiz ve engellilerin eğitimine yönelik tahsis edilen AB kaynaklı hibelerin, hazırlanan proje karşılığında belediyelere tahsis edilebildiğini söyledi.

Tuzcuoğlu, bu durumu göz önünde bulundurarak, İş-Kur'a, görme engellilerin rehabilitasyonu için özel bir park yapımı projesi ile başvuru yaptıklarını belirtti.

Projenin, Selçuk Üniversitesi'nden uzmanların yardımıyla hazırlandığını bildiren Tuzcuoğlu, "Projemiz, İş-Kur'a sunulan 700 proje arasında ilk 7'ye girdi.

Projemizin onaylanarak hibenin kısa sürede verilmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek bu özel parkın özellikle engelliler için tasarlandığını ifade eden Refik Tuzcuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görme engelliler için 300 bin EURO harcayarak yüzlerce farklı türde çiçeğin bulunacağı 'Koklama Bahçesi' oluşturulacak. Görme engellilerimiz, bu parkta dolaşmanın hazzına varacak. Yani bu bahçe hobi, eğlence ve dinlenme işlevlerinin yanında görme engelliler için ruhsal rehabilitasyon merkezi hizmeti verecek.

Daha da önemlisi, bahçeyi ziyaret eden herkes, topluma yük olarak görülen işsizlerin hem meslek sahibi olduğunu hem böyle güzel bir iş ortaya çıkardığına şahit olacak."

BAHÇIVAN OLACAKLAR

Amaçlarının sadece özel bir park yapmak olmadığını vurgulayan Tuzcuoğlu, şunları söyledi:

"Bahçenin yapımında görev alacak yaklaşık 80 kişiyi, eğitim düzeyi düşük, vasıfsız elemanlar ve engelliler arasından seçeceğiz. Bir yıl süreyle eğitim verip, meslek sahibi olmalarını sağlayacağız. Bu kişiler iyi bir bahçıvan olmakla kalmayıp, topluma da kazandırılmış olacaklar.

Bu bahçıvanlar daha sonra belediye çatısı altında profesyonel olarak çalışacaklar. Meram gibi bağ ve bahçenin çok fazla olduğu bu bölgede kalifiye eleman olarak geçimlerini sağlayabilecekler."

Tuzcuoğlu, eğitim sürecini tamamlayan bahçıvanların becerilerini göstererek "Koklama Bahçesi" oluşturacaklarını kaydetti.(aa)

Geri Dön


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön