Kimdir

Özel İnsanlar



Geri Dön

Gültekin Yazgan 13 Temmuz 1927 yılında Aydın'da doğdu.

İlköğrenimine devam ettiği 1939 yılında geçirdiği bir rahatsızlık sonucunda görme yetisini kaybetti.

Kör olduktan sonra öğretimini sürdürmek için çeşitli mücadeleler veren Sn. Yazgan yaptığı araştırmalar ve girişimlerle İlkokulu, girdiği dışarıdan bitirme sınavları sonunda 1946’da tamamladı.

1947 yılı Haziran ayında Ortaokulu, 1948 yılı Haziran ayında da Liseyi ve olgunluk sınavlarını pekiyi dereceyle tamamlayarak aynı yıl Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydını yaptırdı. Başarılı bir öğrenci olan Yazgan Ankara Hukuk Fakültesi’nden pekiyi dereceyle mezun oldu.

1950 yılında Mithat Enç ile Altı Nokta Körleri Eğitme ve Kalkındırma Derneği’ni, şimdiki adıyla Altı Nokta Körler Derneği'ni kurdu.

Sn. Yazgan aynı yıllarda Ankara Körler Okulu'nda öğretmenlik yaptı ve bu tarihte başlayan öğretmenlik hayatı çeşitli okullarda 28 yıl 5 ay devam etti.

Altı Nokta Körleri Eğitme ve Kalkındırma Derneği Genel Sekreteri iken 1950 yılında TRT Radyosu’nda katılmış olduğu bir programda körler için kabartma kitap matbaasından ve kitaplığından da söz etmiştir.

Bu programa ait ses kaydını aşağıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

Gültekin Yazgan’la Söyleşi 1 (TRT Ankara Radyosu-1950)

Sn. Yazgan 13 Temmuz tarihinde nişanlandığı Tülay hanımla 16 Ağustos 1958 tarihinde evlendi ve Yazgan çifti evliliklerinden kısa bir süre sonra İzmir’e taşındılar.

Yaşamında 13’lerin çok olduğunu dile getiren Gültekin Yazgan’ın doğum ve nişan günü 13 olduğu gibi İzmir’de oturduğu ilk evinin sokak numarası 2013, Apartmanın kapı numarası 13 ve daire numarası da 13 olmuş, hatta oğullarının birinin doğum günü de 13’dür.

Yazgan çiftinin İzmir'de yaşadıkları dönemde Yankı ve Çağrı adında iki erkek çocukları dünyaya geldi.

İzmir'e yerleştikten sonra hem avukatlık hem de Ticaret Lisesi'nde eşi ile birlikte uzun yıllar öğretmenlik yaptı. Öğretmenliği sırasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı ticaret liseleri ders kitabı yazma yarışmasında Sn. Yazgan’ın kitabı birinci seçilmiştir. Ticaret Liselerinde okutulan, Ticari Hukuk adlı bu kitap Milli Eğitim Bakanlığı okul kitapları arasında yer almaktadır.

Sn. Yazgan emeklilik sonrasında da yaşamını İzmir'de sürdürmeyi seçmiştir. Emekliliğinde de boş durmayan Sn. Gültekin Yazgan Ankara'da yaşarken kuruluş çalışmalarında bulunduğu Altı Nokta Körler Derneği'nden sonra her zaman eksikliğini ve gerekliliğini duyumsadığı ve dile getirdiği bir başka konuda çalışmalara başladı. 2003 yılında dostlarıyla birlikte İzmir'de Görme Özürlüler Kitaplığı Kurma ve Yaşatma Derneğini kurdu. Bir süre sonra derneğin adı TÜRGÖK Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği oldu ve çatısı altında 2 Ekim 2004 tarihinde Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı açıldı.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı, körlerin yararlanabileceği kabartma ve sesli kitaplar ile dergiler üretmektedir. Aynı zamanda eğitim, kültür ve sanat konularında çalışmalar sürdürmektedir. TÜRGÖK hakkında ayrıntılı bilgiye TÜRGÖK WEB Sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sn. Yazgan kör olduğu 1939 yılından bu yana eksikliğini ve özlemini her zaman duyduğu kabartma ve sesli kitapların üretimini gerçekleştiren bu derneğin çalışmasını sürdürmek için tüm gönüllü dostlarıyla el ele vermiştir.

Sn. Yazgan’ın TÜRGÖK Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı hakkındaki görüşlerini kendi sesinden dinlemek için tıklayınız.

Sn. Yazgan bu süreç içine kendisinin ve körlerin yaşamını dile getirdiği “KÖR UÇUŞ” adlı bir kitabı kaleme almıştır. “KÖR UÇUŞ” adlı kitabında, kendi yaşamına sığdırdığı büyük başarıları, mücadeleleri ve diğer insanların yaşamına katkılarını büyük bir ustalıkla gözler önüne sermiştir.

KÖR UÇUŞ kitabı facebook sayfası için tıklayınız.

“KÖR UÇUŞ” adlı kitabın yazarı olan Sn. Yazgan körlüğünün ilk yıllarından beri çok önem verdiği İngilizcesini de değerlendirerek psikiyatr ve psikoloji alanlarında üç çeviri yapmıştır. Birincisi Dr. Lynn Clark'ın "SOS Help for Parents" (SOS Ana Babalara Yardım) adlı kitabı, diğeri ise Dr. Nathan Billig'in "Growing Older and Wiser" (Üçüncü Bahar Yaşlılık ve Bilgelik) adlı kitabıdır. "Normal Children Have Problems, Too" (Normal Çocukların Sorunları da Olur) adlı çevirisi ise henüz yayımlanmamıştır.

Bu değerli büyüğümüz, sürdürdüğü eşsiz yaşamıyla, çalışmalarıyla, başarılarıyla, diğer insanların yaşamına katkılarıyla önder olmuştur.

Gültekin Yazgan'ı daima saygıyla ve sevgiyle anıyoruz. Varlığı, eserleri, mücadeleleri bize her zaman ışık tutacak, güç verecektir. Bu değerli ÖZEL insana sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.


Geri Dön


İçeriğe geri dön | Ana menuya dön